fbpx

Punctul IT la Comic Con 2023 – De la jucători, la creatori

Comic Con 2023

Anul acesta, ne-am adunat echipa, echipamentele și entuziasmul și am participat la Comic Con 2023, evenimentul anual al fanilor benzilor desenate, jocurilor și tehnologiei. 

Comic Con 2023 a fost o ocazie în care să împărtășim viziunea noastră asupra cursurilor de programare pentru copii, dar și un moment în care să prezentăm rezultatele unui mod alternativ, mai eficient și mai plăcut de educație.

Haideți să vă povestim experiența noastră la ComicCon, ce am învățat la acest eveniment! Vom explica pe scurt viziunea pe care am prezentat-o cu această ocazie, în care credem și pe care o practicăm zi de zi.  

De ce am ales sa mergem la Comic Con 2023 – Viziunea Punctul IT

Comic Con 2023 - Viziunea Punctul IT

Robert Brezoaie, fondatorul Punctul IT, împreună cu echipa noastră, a ales să participe anul acesta la Comic Con pentru a expune viziunea noastră asupra cursurilor de programare și oportunităților pe care acestea le aduc tuturor celor pasionați de tehnologie. 

Comicon este evenimentul anual care sărbătorește creativitatea, fantezia și inovația, iar noi credem cu tărie că acestea stau la baza lucrului cu tehnologia. 

De aceea, le integrăm complet în modul în care creăm cursuri de programare pentru copii. De aceea, ne-am integrat perfect la Comic Con 2023. 

Despre Punctul IT: Un alt fel de școală de IT

Punctul IT nu este doar o școală de programare pentru copii și adolescenți, ci un loc în care sărbătorim individualitatea fiecărui copil și să îl ajute să-și descopere potențialul maxim. 

Noi știm că fiecare copil și adolescent învață într-un mod unic. Știm că pasiunea se dezvoltă cel mai bine într-un mediu sănătos, cu răbdare, curiozitate și libertatea de a explora mai multe fațete ale tehnologiei. 

Strategia de predare la Punctul IT reflectă viziunea noastră prin etape care permit dezvoltarea organică a abilităților, cunoștințelor și interesului în sfera tehnologică:

  • Aflăm nivelul de cunoștințe ale copilului, dar și modul de învățare, preferințele pentru anumite aplicări ale programării, precum și obiectivele părinților pentru a structura planul de lucru într-un mod personalizat.
  • Ulterior, fiecare copil devine parte dintr-o grupă mică, de aproximativ 6 cursanți. Fiecare cursant parcurge module personalizate, în funcție de abilitățile, preferințele și ritmul propriu. 
  • Modulele sunt construite astfel încât să folosească abilitățile deja existente și să dezvolte, cu ajutorul acestora, noi cunoștințe. 
  • Planul de lucru este flexibil și acomodează direcția în care se dezvoltă abilitățile și interesele cursanților. 
  • Cursurile noastre îmbină teoria cu practicalitatea: nu învățăm doar cod, ci și o varietate de moduri în care îl putem aplica. 
  • Încurajăm fiecare cursant să-și exprime ideile proprii: cea mai potrivită aplicare a teoriei este, la finalul zilei, în mâinile lor. Astfel le cultivăm încrederea în sine și în explorarea multiplelor opțiuni de aplicare a cunoștințelor. 

Asta am demonstrat și la standul Comicon 2023, unde am expus 5 activități diferite, pentru nivele diferite de cunoștințe, cu aplicații practice. 

Cum am pregătit stand-ul Punctul IT: De la jucători la creatori

Stand-ul Punctul IT: De la jucători la creatori

Stand-ul pe care l-am pregătit pentru Comic Con 2023 a arătat exact cum abordăm cursurile de programare pentru copii – cu aplicații practice ale programării și educație prin joc. 

Sub deviza „From Gamers to Makers” (De la jucători, la creatori), am creat 5 jocuri ușoare pentru stand-ul nostru la Comic Con, care demonstrează aplicația tehnologiei pe nivele diferite de dificultate. 

Am început, bineînțeles, cu o zonă de relaxare cu jocuri simple de logică, cum ar fi Tetris. Apoi, am continuat cu următoarele activități, în ordine:

Cartofii cântători – Despre circuitul închis

Da, cartofi care cântă la Comicon. Nu singuri, ci cu ajutorul unui circuit închis chiar de corpul nostru. Fiecare cartof este conectat printr-un fir la un program care transpune energia electrică generată când atingem cartoful în sunet.

Dar nu am ținut doar un concert de cartofi la Comicon – un specialist din echipa noastră a fost mereu prezent pentru a explica în detaliu cum funcționează magia.

Roboți pe traseu – Robotică și programare pentru copii

Imaginați-vă un traseu în formă de „U”. La fiecare capăt, un roboțel programat să se miște în anumite moduri, pe anumite direcții, în funcție de comenzile pe care tu le dai de pe un telefon. 

Scopul jocului – să ajuți unul dintre roboței să îl îmbrățișeze pe celălalt, fără să dărâmi traseul. Preferatul multor copii prezenți la Comicon, acest joc te ajută să înțelegi cum funcționează programarea și câte limite te pot ajuta să depășești. 

Pe lânga asta, poți face cunoștință cu roboțeii și conceptul de robotică, punând toate întrebările care-ți vin în minte – noi eram prezenți, cu răspunsurile pregătite.

Brațul robotic și imprimare 3D – Rezultate instante

Următorul nivel este cel în care se sedimentează transformarea din jucători în creatori. În timp ce exercițiile anterioare au explicat cum funcționează lucrurile, aici treci la acțiune:

  • Un laptop
  • Un braț robotic cu un stilou deasupra unei hârtii
  • O imprimantă 3D

Te așezi la laptop și folosești Python și Blockly (un software special pentru copiii care abia încep să învețe programarea) pentru a învăța rapid cum să programezi brațul robotic să deseneze sau să scrie exact ce-ți dorești. 

Cu imprimanta 3D, poți crea un design pentru un obiect mic, precum un semn de carte sau capul unei furculițe și apoi să privești cum design-ul tău se transpune în plastic și devine un obiect tangibil, real, pe care îl poți folosi imediat. O altă imprimantă 3D te ajută să creezi un joc fizic. 

Realitate virtuală – Cum creezi propriul tău joc la Comic Con 2023

Acesta este cel mai avansat nivel pentru cei care-și doresc rezultate mai rapide. Ultimul computer din stand-ul nostru îți permite să programezi un joc după propriile reguli. Apoi, îți inserezi telefonul într-un set de VR și vezi în timp real experiența jocului.

Îl poți modifica până când exprimă exact viziunea ta. Și, dacă te împotmolești, găsești ajutor instant la echipa Punctul IT. 

Experiența Punctul IT la Comicon 2023 – Cele mai bune momente

Punctul IT la Comicon 2023 - Cele mai bune momente

Iată câteva dintre cele mai bune momente pe care le-am trăit la Comicon 2023, ce ne-au demonstrat impactul real pe care îl poate avea pasiunea pentru tehnologie:

Spargerea barierelor de vârstă

Deși cursurile noastre de programare se adresează în special copiilor și adolescenților între 8 și 16 ani, la stand-ul nostru s-au oprit persoane de toate vârstele. 

Statistică importantă: Peste 200 de părinți participanți la Comic Con 2023 au explorat imprimanta 3D și s-au jucat cu programarea brațului mecanic. 

Cartofii cântători au atras +300 persoane cu vârsta între 8 și 30 ani și chiar câțiva bunici.

Susținerea din partea foștilor cursanți

Unul dintre cele mai emoționante momente la Comicon a fost implicarea foștilor noștri cursanți, care, din proprie inițiativă, au hotărât să ne susțină nu doar pe social media, dar și în persoană.

Paul Coman, care a terminat cursurile noastre în 2021, a venit tocmai din Alba Iulia pentru a ne susține la Comic Con 2023 în București. 

Paul a rămas lângă stand-ul nostru în toate cele 3 zile, explicând publicului cum funcționează fiecare joc din stand, în special cum să programezi brațul robotic și cum să creezi design-uri cu imprimanta 3D. 

Lara Croft

Comunitatea noastră de susținători online s-a implicat și în alegerea elementului de cosplay cu care ne-am prezentat la Comicon 2023: Lara Croft. 

Personajul principal din celebrul joc, Tomb Raider, nu este doar o emblemă a gaming-ului clasic. Lara Croft este un model pentru fetele aventuroase, descurcărețe și puternice. 

Mesajul principal pe care am vrut să-l transmitem prin reprezentata noastră, Lara Croft, este că programarea nu e doar o meserie a băieților – fetele sunt la fel de capabile analitic și, se pare, din ce în ce mai pasionate de lumea digitală. 

Statistică importantă: Dintre participanții cei mai interesați de stand-ul nostru la Comicon 2023, aproximativ 70% au fost fete de toate vârstele. 

Creativitate și comunitate

Impresia cu care am rămas în urma Comic Con 2023 a fost un sentiment adânc de libertate de expresie: entuziaștii manga, gamerii și pasionații de tehnologie deopotrivă au fost curioși și atrași de informațiile și experiențele de la stand-ul nostru. 

Așa cum a spus și Paul, programarea nu trebuie să fie neapărat pasiunea ta primară. În schimb, este un instrument extraordinar pentru dezvoltarea pasiunilor tale și a abilităților analitice, așa cum jocurile pe calculator te pot ajuta să-ți dezvolți creativitatea.

La Comicon suntem încurajați să fim cine suntem, să explorăm și să ne apreciem unicitatea. Comunitatea de aici ne-a primit cu entuziasm și curiozitate, iar noi abia așteptăm să ne continuăm parteneriatele găsite cu această ocazie. 

Planuri și evenimente în viitor

Cu un succes atât de mare la Comicon 2023, Punctul IT are planuri la fel de mari pentru viitor. Vom organizate evenimente și proiecte inovatoare pentru a inspira și a informa cât mai mulți copii despre arta tehnologiei și a inovației.

De asemenea, în 2024, vom deschide noi locații pentru cursuri de programare pentru copii la București!

Punctul IT deja oferă cursuri IT la Buzău, pentru copiii care vor să învețe la sediu, și cursuri online pentru copii și tineri din toată țara!

Urmăriți canalul nostru de instagram pentru a afla detalii despre cursurile de programare pentru copii organizate de noi și alte evenimente viitoare.