
Facultatea de Inginerie Limbi Străine (FILS) și Punctul IT au organizat Hardcore Entrepreneur ediția 5.0 în cadrul Poli International Fest București, oferind studenților, liceenilor și elevilor acces la companii de top și un spațiu sigur pentru a-și explora viitorul profesional.
Astfel, pe 6 martie 2025, Universitatea Politehnica din București a devenit epicentrul inovației și al oportunităților de viitor nu doar pentru studenți, ci și pentru elevii de liceu și gimnaziu.
Descoperă cele mai populare creații prezentate în cadrul concursului, dar și cele mai frumoase momente ale festivalului!
Hardcore Entrepreneur 5.0: tehnologie de impact, cu responsabilitate

În cadrul Hardcore Entrepreneur 5.0, elevii de liceu și gimnaziu au fost provocați să creeze aplicații inovatoare la standardele Sustainability Development Goals ale Națiunilor Unite (UN).
Robert Brezoaie, fondatorul cursurilor de programare pentru copii de la Punctul IT, a explicat că una dintre condițiile principale impuse în concurs a fost aceea ca aplicațiile să integreze unul sau mai multe dintre obiectivele SDG în mediul economic românesc și/sau internațional:
„Nu e vorba doar despre dezvoltare software, ci despre o viziune mai largă: aplicațiile trebuie să promoveze educația, sustenabilitatea și integrarea tehnologiei în economie, într-un mod responsabil și realist.”
Detaliile concursului Hardcore Entrepreneur 5.0
Echipele înscrise la Hardcore Entrepreneur 5.0 au trimis aplicațiile, împreună cu prezentarea acestora și un plan de afaceri bine pus la punct în atenția juraților, până pe 20 ianuarie 2025.
Pe întâi martie, finaliștii au fost anunțați, iar în cadrul evenimentului din 6 martie 2025, aceștia și-au prezentat conceptele în fața juraților și colegilor lor, explicând în detaliu:
- Ideea aplicației și modul de funcționare;
- Problemele pe care aceasta le rezolvă și obiectivele SMART;
- Interfața aplicației, printr-un videoclip demonstrativ;
- Planul de finanțare al aplicației;
- Modul în care aplicația se poate susține și poate genera profit;
- Și, desigur, conformitatea acesteia cu SDG.
La finalul prezentării, fiecare echipă a răspuns întrebărilor propuse de jurați, demonstrând faptul că și-au studiat competiția în piață și au gândit moduri prin care aplicațiile create să rezolve probleme reale.
Hardcore Entrepreneur Live: Descoperă creațiile participanților
Hardcore Entrepreneur 5.0 a fost difuzat live pe canalul de YouTube, unde încă poți urmări înregistrarea evenimentului:
Participanții au putut concura individual sau în echipe. Toate aplicațiile au fost apreciate de juriu pentru inventivitate și dedicarea față de sustenabilitate și eficiență. Iată câteva care ne-au rămas în minte:
Forest Friends
Stanciu Andrei, elev la Școala Nr. 11 și participant activ la cursurile de IT din Buzău nu a dezvoltat doar o aplicație prietenoasă, ci a conceput o comunitate internațională pentru iubitorii de natură, o resursă educațională extensivă și o platformă de promovare a sănătății mentale.
Aplicația a impresionat prin modul simplu de a trata probleme importante, precum combaterea efectelor nocive ale defrișărilor frecvente.
Utilizatorii sunt încurajați să dezvolte obiceiuri benefice, precum journaling-ul și exercițiile fizice, pentru a crește un copac virtual. Pe măsură ce utilizatorul progresează, acesta poate contribui financiar la plantarea unui copac real, urmărindu-i evoluția pe o hartă globală și integrându-se într-o comunitate internațională de oameni pasionați.
Arvaya
Un alt proiect apreciat pentru impactul său social și logo-ul elegant a fost Arvaya, o aplicație inovatoare pentru transportul cailor în situații de urgență.
Motivată de problema cailor fugiți din locurile afectate de război și a celor din mediile rurale unde transportul este problematic, echipa RossoDevs (Boca Antonia și Nițoiu Mara) a transformat compasiunea și grija pentru animale într-un plan solid.
Pe lângă funcționalitățile logistice, aplicația include și o componentă educațională, unde utilizatorii pot învăța mai multe despre îngrijirea și comportamentul ecvin.
De asemenea, Arvaya pune la dispoziție un chat live cu dezvoltatorii aplicației și experți veterinari, asigurând suport în timp real pentru orice situație.
GEEG
GEEG este o platformă inteligentă tip marketplace, dedicată profesioniștilor care își caută frecvent contracte – de la zidari, electricieni și instalatori, până la alți specialiști liber-profesioniști din domeniul serviciilor.
Aplicația funcționează pe bază de abonament pentru cei care oferă servicii și include funcționalități premium pentru clienții care caută specialiști.
Echipa a construit o soluție reală pentru liber-profesioniștii care nu au resursele necesare pentru a se promova online, oferindu-le acces constant la noi oportunități într-un context economic din ce în ce mai dificil pentru afacerile mici.
My Journal
Creată de echipa Hop&Code din Iași, formată din două eleve dedicate și foarte pregătite de doar 11 ani din Iași, My Journal îmbină beneficiile scrisului pentru sănătatea mentală cu un sistem eficient de organizare zilnică.
Echipa Hop&Code (Ilinca-Ioana Cojocariu și Diaconescu Teodora) a impresionat în principal prin prezentarea excelentă a unei idei simple și cochete care promovează autoreflecția și eficiența.
Aplicația oferă o grafică liniștitoare, menită să creeze un mediu relaxant pentru utilizatori, și funcționalități simple și intuitive pentru organizarea gândurilor. Astfel, My Journal ajută utilizatorii să își exprime gândurile, să își planifice activitățile și să își îmbunătățească productivitatea.
EMonitor
Echipa din spatele EMonitor a impresionat juriul nu doar prin idee, ci și prin prezentare – susținută printr-un truc de magie care a ilustrat atât problema, cât și soluția oferită de aplicație.
EMonitor rezolvă o frustrare comună: găsirea reducerilor potrivite la produse electrocasnice și alte bunuri, fără a pierde timp verificând manual website-uri care, deseori, nu sunt actualizate.
Aplicația oferă notificări personalizabile, actualizate în timp real, astfel încât utilizatorii să poată profita de cele mai bune oferte înainte ca produsele să dispară din stoc. Totul, fără a colecta date personale.
Refpedia
Refpedia, dezvoltată de Arișanu Mihai, este o platformă interactivă creată din pasiunea pentru accesibilizarea educației, dedicată celor care aspiră să devină arbitri de fotbal.
Aplicația oferă lecții video, quiz-uri, simulări de examene teoretice și practice prin fotografii și înregistrări video, permițând utilizatorilor să-și testeze cunoștințele și să se pregătească pentru examenele oficiale.
Unul dintre cele mai impresionante aspecte ale aplicației este planul pentru viitoarele actualizări, care vor integra inteligență artificială pentru a evalua și a urmări progresul utilizatorilor.
Refpedia poate deveni o soluție digitală completă de viitor pentru studiul subiectelor complexe, care implică atât examinări teoretice, cât și probe practice. Astăzi, aplicația are un potențial real de a deveni un instrument oficial al Colegiului Central al Arbitrilor din România.
Câștigători susținuți pentru viitor

Echipele câștigătoare au fost premiate financiar dintr-o sumă completă de 10 000 EUR, iar participanții care s-au înscris individual au beneficiat de o oportunitate unică.
Cei premiați au primit un loc garantat la Facultatea de Inginerie în Limbi Străine în cadrul Universității Politehnica București, fără necesitatea de a susține examenul de admitere.
Un juriu echilibrat
Juriul care a evaluat ideile înscrise la Hardcore Entrepreneur 5.0 a fost format dintr-un mix echilibrat de profesioniști, profesori și studenți, cu experiențe variate, oferind o perspectivă echilibrată întregului concurs.
O parte dintre jurați au fost reprezentanți de renume ai Facultății de Inginerie în Limbi Străine, precum:
- Profesor doctor Maria-Iuliana Dascălu, Decan al Facultății de Inginerie în Limbi Străine, UPB.
- Profesor doctor Andrei Vasilățeanu, Prodecan al Facultății de Inginerie în Limbi Străine, UPB.
- Profesor doctor conferențiar Bujor Păvăloiu, Director al Departamentului Inginerie în Limbi Străine, Facultatea de Inginerie în Limbi Străine, UPB.
- Profesor doctor Constantin Viorel Marian, Facultatea de Inginerie în Limbi Străine, UPB, specialist în securitate cibernetică, sisteme de operare, optimizarea rețelelor de securitate și inteligență artificială, cu 4 brevete în S.U.A și Canada.
- Profesor doctor Iulia Stănică, Facultatea de Inginerie în Limbi Străine, UPB și cercetător pentru HealthTech.
- Profesor doctor Sanda Maiduc Osiceanu, șefa Departamentului de Cercetare, UPB.
În juriu au existat atât studenți ai FILS, precum Oana Emilia Mis, cât și tineri profesioniști precum Dinu Rusu, inginer Kotlin la Dell, profesionist în IT și antreprenor cu peste 40 de aplicații lansate cu succes și expertiză în dezvoltarea aplicațiilor disponibile pe multiple platforme.
De asemenea, printre jurați s-au numărat și reprezentanți ai sponsorilor evenimentelor precum IBM, Glovo și, nu în ultimul rând, Iulia Vasilescu, reprezentantă a Centrului Cultural și Educațional Alexandru Marghiloman care a susținut inițiativa Hardcore Entrepreneur încă de la început.
Poli International Fest: Un festival care deschide porți către marile companii

Scopul festivalului Poli International Fest în cadrul căruia a fost organizat Hardcore Entrepreneur 5.0 a fost clar: să aducă studenții și elevii mai aproape de mediul de afaceri internațional și național.
Participanții au avut ocazia să interacționeze direct cu reprezentanți ai marilor companii internaționale și organizații locale precum:
- Oracle
- Engie
- Business France
- Goethe Institute Romania
- The Art of Metals
- BRD Group Societe Generale
- Serviciul de Telecomunicații Român
- Proiectul eHub
- Veer și multe alte companii de renume.
Poli International Fest și-a deschis porțile pe 5 și 6 martie 2025 și a primit sute de studenți și elevi dornici să afle mai multe despre oportunitățile de dezvoltare care îi așteaptă.
Hardcore Entrepreneur la Poli International Fest: mai mult decât o competiție

Evenimentul Hardcore Entrepreneur nu a fost doar un concurs de programare, ci o demonstrație că tehnologia, educația și antreprenoriatul pot crea soluții sustenabile și viabile economic.
Prin astfel de inițiative, FILS și Punctul IT continuă să creeze împreună conexiuni solide între educație, mediul de afaceri și standardele de sustenabilitate și responsabilitate socială, oferindu-le tinerilor resursele și provocările necesare pentru a deveni inovatorii de mâine.