La Punctul IT, luăm fenomenul cyberbullying cât se poate de în serios.
Echipa noastră se dedică siguranței copiilor în timpul expunerii online a acestora, ajutându-i atât pe ei cât și pe părinți în găsirea celor mai eficiente metode pentru prevenția, gestionarea și stoparea evenimentelor tip cyberbullying.
Noi am creat acest articol pentru a vă oferi o imagine cât mai clară a fenomenului de hărțuire online și acces rapid la informații esențiale pentru a apăra copiii împotriva cyberbullying-ului.
Ce este cyberbullying-ul și cum afectează copiii și adolescenții?
Cyberbullying-ul este un mod de a hărțui, intimida, amenința sau răni în mod deliberat alte persoane prin intermediul tehnologiei și a platformelor online.
Situațiile de tip cyberbullying pot afecta imaginea de sine a copiilor, sentimentul de siguranță și învățarea unui stil securizant de relaționare.
Pentru că fenomenul cyberbullying poate lua multiple forme, efectele acestuia asupra copiilor și adolescenților au grade diferite de seriozitate și durabilitate.
Ce putem face?
Putem pune stop cyberbullying-ului și ameliora multe dintre potențialele efecte distructive ale unui episod de agresiune online prin a-i învăța pe cei mici ce este cyberbullying și prin a le oferi un sistem clar de susținere.
Aceștia trebuie să știe că pot obține ajutorul celor imediat apropiați – părinți, profesori, prieteni.
Și pentru a oferi suport emoțional și practic, trebuie în primul rând să știm să recunoaștem fenomenul și, înarmați cu încredere în cei mici, răbdare și informații precise, să intervenim în modul cel mai optim pentru ei.
Haideți să identificăm caracteristicile definitorii ale fenomenului de hărțuire online și cele mai comune tipuri de cyberbullying:
Caracteristicile unice ale cyberbullying-ului
- Anonimatul: Agresorii în mediul online își pot ascunde ușor identitatea. Astfel, stabilirea identității acestora pentru a construi o plângere oficială sau pentru a apela la autorități este, de regulă, dificilă.
- Răspândirea rapidă: Mesajele și conținutul online pot fi distribuite rapid și către o comunitate online extinsă, ceea ce poate amplifica impactul hărțuirii.
- Persistența: Interacțiunile online dăunătoare pot continua chiar și după ce contul agresorului este blocat. Fără acces la identitatea acestuia, nu putem opri agresorul din a reveni prin alte mijloace.
- Dificultatea gestionării: Lipsa unei educații complete în școli despre cyberbullying împiedică răspândirea unor strategii clare de gestionare a fenomenului de agresiune online.
Tipuri de cyberbullying – Cum îl recunoaștem
- Hărțuirea: Tipuri de cyberbullying în care acțiunile de agresiune online persistă chiar și după repetate încercări de aplanare sau încheiere a conflictului.
- Persecutarea: Cazuri de cyberbullying unde acțiunile de hărțuire online includ amenințări și încercări de manipulare prin frică.
- Denigrarea: Tipuri de cyberbullying care presupun postarea sau trimiterea de informații false și răuvoitoare despre o altă persoană, însoțită de ridiculizare și umilire pe platforme publice.
- Furtul de identitate: Folosirea identității online a unei alte persoane, accesarea contului acesteia pe rețele sociale fără permisiune, deseori însoțită de distribuirea unui conținut fals sau denigrator la adresa victimei.
- Expunerea: Distribuirea de informații personale, fotografii sau materiale video despre o persoană fără permisiune.
- Șantajul: Tipuri de cyberbullying în care se practică antrenarea victimei în discuții intime pentru a o expune ulterior pe rețele sociale și platforme publice sau pentru a o șantaja.
- Trolling-ul: Lansarea unor discuții provocatoare frecvent, vizând un anumit utilizator de rețele sociale și platforme publice sau un anumit grup de persoane pentru a crea conflict în comunitățile online.
Impactul asupra sănătății mentale și emoționale
În lipsa unei intervenții eficiente, cazurile de cyberbullying pot duce la:
- Anxietate crescută
- Stări depresive
- Stări de oboseală cronică sau insomnii datorate anxietății internalizate
- Scăderea stimei de sine sau alterarea imaginii de sine
- Izolare socială și/sau anxietate socială, chiar și în grupuri familiare
- Lipsa încrederii în relații interumane și raportarea disfuncțională la propria vulnerabilitate
- Căutarea constantă a unor distrageri, lipsa de implicare în activități care înainte entuziasmau sau cu persoane apropiate
- În cazuri extreme, gânduri suicidale, consumul excesiv de alcool, mâncatul compulsiv, etc.
Tinerii care sunt victime ale oricăror tipuri de cyberbullying pot dezvolta o serie de probleme de sănătate mentală în funcție de nivelul de intensitate al agresiunii, durata acesteia, dar și susținerea și deschiderea pe care aceștia le primesc în mediul lor imediat: familie, profesori, prieteni.
Ce spun statisticile despre răspândirea fenomenului cyberbullying
Un studiu realizat de Salvați Copiii arată că:
- 60% din adolescenți au experimentat o formă de cyberbullying
- 70% din adolescenți au fost ținta zvonurilor online
- 87% dintre tineri au fost martorii unor cazuri de cyberbullying
- 95% dintre adolescenți au acces la internet, iar 85% utilizează platforme de social media
Procentele ne arată că aproape fiecare copil sau adolescent se va confrunta cu hărțuirea cibernetică sau va cunoaște pe cineva care a fost afectat de aceasta.
Cyberbullying-ul poate avea loc în cadrul jocurilor multiplayer cu acces la chat, pe rețelele sociale, pe forumuri, prin SMS, etc. Practic, orice platformă online este un potențial facilitator.
Așadar, nevoia de a ști ce este cyberbullying și de a ne pregăti pentru această situație este cât se poate de importantă, în special când învățăm despre tehnologie în cadrul cursurilor online de programare pentru copii, dar și la locații.
Cum ne apărăm copiii de cyberbullying – Prevenirea hărțuirii online
Părinții care doresc să minimizeze posibilitatea expunerii la o potențială agresiune online, trebuie să se îngrijească de câteva aspecte-cheie:
- Cultivarea conceptelor de empatie și înțelegere interpersonală
- Promovarea diversității în grupul de prieteni, colegi și apropiați
- Descurajarea comportamentelor agresive înainte ca acestea să ducă la anumite tipuri de cyberbullying
- Discuții sincere cu privire la limite: „vreau” și „nu vreau”, „îmi place” și „nu îmi place”, etc., merită respectate atât timp cât nu le încalcă pe ale celorlalți
- Cultivarea unei comunicări deschise, în care autonomia copilului este respectată – dacă ei învață de la bun început că pot povesti deschis ceea ce li se întâmplă și că vor fi ajutați să aleagă singuri ce vor să facă, vor putea comunica din start orice situație în care sunt agresați online pentru a preveni înrăutățirea acesteia
- Discuții sincere și informative despre cyberbullying și cele mai comune tipuri de cyberbullying: copiii înțeleg ușor ce e bine și ce nu. Este important să îi ajutăm să recunoască o situație periculoasă pentru a ne asigura că o vor identifica și comunica înainte ca aceasta să meargă prea departe.
- Întărește metodele de siguranță pe Internet cu ajutorul specialiștilor în programare. Este esențial să securizăm browserul și dispozitivele utilizate pentru a preveni înrăutățirea atacurilor cibernetice.
Izolarea completă de orice conexiune la internet este singurul mod complet infailibil de a pune stop cyberbullying-ului, dar efectele acestei acțiuni nu sunt sustenabile și nici sănătoase.
Nu e benefic pentru copii să-i ferim complet de situații inconfortabile, în special când 90% dintre prietenii lor, cel puțin, au acces la internet.
A face asta ar însemna să-i izolăm din start și să le creăm nesiguranțe și neliniști comparabile cu efectele anumitor tipuri de cyberbullying.
Cum abordăm problema cyberbullying la Punctul IT
La Punctul IT, promovăm reguli de conduită în timpul cursurilor de programare pentru copii care să cultive empatia, respectul față de ceilalți participanți la cursuri, impunerea unor limite sănătoase și discuțiile deschise despre interacțiuni online benefice.
Programul nostru urmărește prevenirea situațiilor de cyberbullying prin răspândirea acestor valori și prin cultivarea unui mediu de încredere sporită, în care copiii să se simtă confortabili să raporteze potențiale situații de hărțuire pe internet.
De asemenea, vorbim frecvent despre ce este cyberbullying, principalele tipuri de cyberbullying, cum ne putem feri și cum trebuie să gestionăm astfel de cazuri, dacă apar.
Gestionarea situațiilor de cyberbullying în programarea pentru copii
Dacă existența unor cazuri de cyberbullying ne este confirmată, este esențial să acționăm prompt și eficient prin:
- Încurajarea discuțiilor deschise despre acest subiect: astfel, reamintim copiilor ce este cyberbullying, ajutându-i să-l identifice și încurajându-i să comunice.
- Ascultarea activă: în momentul raportării unor cazuri de cyberbullying, toți participanții trebuie ascultați fără judecată. Este important să punem întrebări și să validăm experiența copiilor pentru a le oferi susținere emoțională relevantă experienței lor.
- Colaborarea deschisă între părinți și profesori: împreună, putem oferi un sistem complet de susținere printr-un schimb intens de informații relevante despre cum putem pune stop cyberbullying.
- Validarea stimei de sine: este esențial să transmitem faptul că situația de hărțuire online nu îi definește pe cei mici.
- Încurajarea autonomiei: deși, ca adulți, putem lua multiple acțiuni de protecție în numele celor mici (cum ar fi restricționarea accesului la joc/platformă socială, etc.) acestea le pot transmite ușor mesajul că sunt neputincioși sau pedepsiți în virtutea situației. Un pas sănătos ar fi să le prezentăm cu calm posibilele acțiuni pe care le pot lua și să fim cu adevărat interesați de acțiunile pe care ei le-ar alege și motivele lor.
- Implicarea unui psihoterapeut calificat: dacă situația este imposibil de gestionat emoțional, a ne recunoaște limitele proprii este cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru cei mici. Miza pe care nu trebuie să o uităm este ca ei să învețe ceva benefic, chiar și dacă se confruntă cu cazuri de cyberbullying.
- Implicarea autorităților în momentul în care cazul poate deveni penal, pentru a pune stop cyberbullying-ului într-un mod eficient.
Cum punem stop cyberbullying-ului – Inițiativele Punctul IT
În lupta noastră de a pune stop cyberbullying-ului, Punctul IT dezvoltă în mod constant inițiative de:
- Consiliere și educație: Noi discutăm deschis cu părinții și cursanții, în cadrul unor activități organizate și chiar în timpul cursurilor, despre ce este cyberbullying. Învățăm împreună cum îl putem recunoaște, preveni și gestiona.
- Monitorizarea continuă: Echipa Punctul IT este antrenată să observe semnele unui astfel de episod și să monitorizeze activitatea copiilor în timpul cursurilor de programare, pentru a asigura prevenirea și gestionarea eficiente ale unor situații de hărțuire pe Internet.
- Cultivarea regulilor de interacțiune socială și online: La Punctul IT, încurajăm un mediu prietenos și deschis, în care promovăm valori precum empatia, corectitudinea și siguranța în interacțiunile sociale.